От пресата: Германия проведе мащабна операция срещу речта на омразата в Интернет

Posted on Posted in Новини

Фондация Варентест публикува през май в профила си как се наказва според германското законодателството речта на омразата, като посочи няколко примера. Например – „Меркел трябва да бъде убита с камъни“ – глоба 2000 евро, „Аз съм за газовите камери да заработят отново – 4800 евро“, „Евреите сами са си виновни за Холокоста“ – глоба 5000 евро“.

Германската полиция проведе мащабна операция в 14 провинции в 60 жилища та хора, които използват реч на омразата в социалните мрежи. В жилищата са открити нацистки символи и литература.

Причина за операцията е главоломно нарастващия вербален радикализъм, съобщиха от министерството на правосъдието в Берлин.

11 мъже на възраст между 36 и 62 години са заподозрени в употреба на символи на противоконституционни организации. Те са разпространявали реч на омразата в интернет, писали са расистки текстове и са призовавали за саморазправа с бежанци и чужденци. Полицията е обискирала и жилища на хора, които принадлежат към противозаконната фейсбук група „Велика Германия”. Президентът на германската криминална служба Холгер Мюнх обяви, че с прииждането на бежанци случаите на престъпна, мотивирана от омраза, политически крайнодясна реч в интернет са се повишили многократно.

„Не бива да допускаме тази реч да отрови обществения климат”, посочи той. Според криминалистите нападенията на бежански домове в Øермания са резултат на радикализиране, което започва още в мрежата. Затова и властите смятат да преследват хора, които проповядват насилие в интернет.

* Източник: в-к СЕГА: http://www.segabg.com/article.php?id=813300